top of page

גרפולוגיה משפטית

 

סוגיות מהותיות בהשוואת מסמכים

ד"ר מרדכי ורדי

 

על מנת להבין את תחום הגרפולוגיה המשפטית בנושא השוואת מסמכים, אנו נדרשים לנסות להשתחרר ממחסומים פסיכולוגיים ודעות קדומות. המחסום הפסיכולוגי המשמעותי ביותר הוא שבני אדם נוטים להתייחס לתחום הגרפולוגיה המשפטית באופן אנלוגי למדעי הטבע או ההנדסה,

דהיינו כאילו שזה תחום טכני, שיש בו שיטה ברורה ומוגדרת היטב, תוך שימוש במיכשור מיוחד,

כך שאם לומדים את השיטה ויודעים להיעזר במיכשור מגיעים לתוצאה ברורה וחד משמעית.

בספרו של השופט יעקב קדמי "על הראיות" אנו עדים לכך שהניסיון המשפטי והשכל הישר הביאו לכך שנרמז שתחום הגרפולוגיה המשפטית שונה משאר התחומים, בכך ששופט לא רק רשאי אלא מתבקש להפעיל את שכלו הישר ובמקרים מסוימים אף להכריע בעצמו אם יש או אין זיוף.

אין שום תחום אחר שבו מוענקת לשופט האפשרות הזאת. ברצוני להסביר מקרה מיוחד זה.

תחום זיהוי כתב יד וחתימות שייך לתחום המכונה במדע pattern recognition או זיהוי צורות. משנים רבות של מחקר בתחום התברר שהמדע רחוק מן היכולת הטבעית, שיש לכל ילד ולאדם, לזהות צורות. במילים אחרות הראיה המלאכותית רחוקה שנות אור מראיה טבעית של העין והמוח של האדם לזהות ולאפיין צורות. אין מכשיר או שיטה מכניסטית "למדוד" שטף כתיבה, לחץ וצורות אותיות מגוונות. העין האנושית של המומחה לדבר- הגרפולוג, היא האחראית לביצוע מלאכת זיהוי הצורות בהשוואת המסמכים. ניסיון רב שנים של התבוננות מסייע במדידה יותר מדויקת.

כמו כן, זיהוי מסמכים איננו רק התהליך הטכני של השוואת איכות הקו, צורת האותיות והארגון על הנייר של כתבי היד ו/או של החתימה, אלא לעיתים הוא מחייב גם חקירה בלשית של החותם באמצעות דגימת חתימות נוספות באופנים שונים כדי ליצור אצל החותם "פליטות קולמוס" שהוא איננו מודע להן ושהן עשויות להסגיר את דבר הזיוף או להפך.

הניסיון הרב של גרפולוג, שנרכש לאורך שנים בהתבוננות בכתבי יד רבים, נותן לו יתרון על ההדיוט שלא עוסק בכך, בכך שהוא מפתח יכולת לשים לב לפרטים גרפיים ולהבחין בין עיקר לטפל אשר ההדיוט שלא עוסק בתחום יתקשה לשים לב לאותם סימנים גרפיים או צירופי סימנים. מרגע שהגרפולוג מצביע על הסימנים, ומסביר את ייחודם בכל מקרה לגופו, כי אז עו"ד והשופט המכריע בסוגיה, רואים את העובדות לאשורן. כידוע, קל יותר להבין פתרון של בעיה מאשר לפתור אותה,

וזה מה שנדרש מעוה"ד ומהשופט, להבין את הפתרון ולא לקבל אותו רק משום שזה נאמר על ידי מומחה. כמו ששופט מנמק את פסק הדין כך מומחה חייב לנמק את הפתרון.

בתחום הגרפולוגיה המשפטית, הגרפולוג פועל כמומחה להשוואת כתבי יד וחתימות ואינו נותן פירוש פסיכולוגי לסימנים הגרפיים. אך לעיתים נדרש הגרפולוג לתת תשובה לבית המשפט והיא דורשת ידע פרשני פסיכולוגי ואף פיזיולוגי מתוך כתב היד למשל בשאלה האם החותם היה בערנות קוגניטיבית ומודע לעצמו בשעת הכתיבה. בנסיבות אלו מומחה להשוואת מסמכים חייב להיות גם מומחה לגרפולוגיה.

ברוב המקרים הגרפולוג המשפטי שעוסק בהשוואת מסמכים נדרש למיכשור מינימאלי של זכוכית מגדלת בלבד. מרגע שהסוגיה המשפטית מחייבת מיכשור מורכב יותר של מיקרוסקופ או בדיקות כימיות של הנייר והכתב, הגרפולוג המומחה יכול להיעזר עם מומחים לדבר,

ככלי עזר באיסוף המידע שאמור לעבור פרשנות אינטגרטיבית בזיהוי הצורות של הכתב במהלך ההשוואה בין המסמכים העומדים לדיון משפטי.

הסוגיה המורכבת ביותר בנושא השוואת מסמכים היא לדעת להבחין בין הבדלים, שהם ווריאציות טבעיות של כתב היד והחתימה, שמאפיין כל אחד מאיתנו באופן טבעי בנסיבות כתיבה שונות,

לבין הבדלים המעידים על זיוף. על מנת לתת מענה לסוגיה זאת, הגרפולוג המשפטי מתבסס על זיהוי צורות באמצעות איסוף כמותי של עובדות ובמקביל זיהוי של צורות ייחודיות בכתב המקבלות משקל עודף ביחס ליתר הסימנים.

  • Facebook Classic
bottom of page